1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За традиционни български напитки ще се смятат пет вида ракии

За традиционни български напитки ще се смятат пет вида ракии

Проектът е на етап обществено обсъждане, след което предстои да се внесе в МС

Пет вида ракии, които са "традиционни български напитки", ще бъдат записани в новия закон за виното и спиртните напитки, чийто проект вече е готов. В момента той е на етап обществено обсъждане, след което предстои да се внесе в Министерския съвет, пише "Дневник".

Според текстовете в него за традиционни български напитки ще се смятат пет вида ракии - гроздова, винена, плодова, както и ракия от гроздови или от плодови джибри. В досегашния закон също имаше наименованията на тези пет ракии, но с промените сега са наречени традиционни български напитки.

Към тях ще има специфични изисквания за технологията на производство, както и към процента на алкохолно съдържание. Така например гроздовата ракия трябва да бъде произведена "чрез единична или двойна дестилация до 65 обемен процент на вино, получено от грозде, като виното от 100 килограма грозде не може да надвишава 75 литра", е записано в законопроекта.

Към нея е поставено и изискване да има минимално алкохолно съдържание от 40 градуса. Останалите видове ракии трябва да бъдат минимум 37.5 градуса, става ясно от текстовете. Гроздовите и плодовите ракии се делят на различни подвидове според законопроекта, като има заложени и географски указания.

Проектът поставя и специфични изисквания към производството на мастика и мента, които също са записани като традиционни български напитки.

Правителството вече обяви, че ще поиска да защити на ниво ЕС ракията като национална напитка, както са направили Гърция и Франция за узото и рома. Това би позволило да се намали двойно акцизът й.

Още през февруари беше приет доклад с научна обосновка за произхода на напитката в България, а от земеделското министерство казаха, че страната ще трябва да се бори с Македония, Словения, Сърбия и Унгария, които също претендират, че ракията е техен национален продукт.

Новият закон за виното и спиртните напитки се готви повече от година и половина, като имаше и идея той да бъде разделен на два отделни – за вино и за алкохолните напитки. Тази идея беше лансирана от представители на бизнеса, според които освен сериозните разлики в производството двата вида напитки се контролират и от различни министерства - на земеделието и на икономиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.