1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За Великден внасяме живи агнета от Румъния, които само се колят у нас

За Великден внасяме живи агнета от Румъния, които само се колят у нас

Животновъдството у нас запада като отрасъл, намаляло е производството и на телешко, и свинско месо

 

Агнешкото месо, което ще ядем за Великден, е внос от Румъния. През последните няколко години производството на агнешко е намаляло драстично. Затова северната ни съседка ни снабдява с живи агнета, които само се колят у нас. Всяка година от Румъния се внасят между 100 000 и 200 000 агнета.

Намалено производство има не само на агнешко, но и на телешко и свинско месо. Животновъдството запада като отрасъл, коментира собственик на преработвателно предприятие. Той обясни, че на фермерите вече не им се занимава с отглеждане на животни и са се преориентирали към търговия.

Традиционно преди великденските празници пък цената на агнешкото започна да се повишава по магазините. Килограмът вече е поскъпнал с 2-3 лева, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите. Така за празничната трапеза трябва да се приготвят поне 12-13 лева за кило от месото. На едро цената на агнешкото достига 5-5,50 лева за килограм.

Семействата, които искат да хапнат цяло печено агне за празника, трябва да платят около 140-150 лева. Търговци посъветваха тези, които са решили да купуват цяло агне, да се запасят няколко дни преди самия празник, тъй като месото може да свърши бързо.

Експерти предупредиха, че по време на празниците търговци масово купуват месо от съмнителни преработвателни цехове, които не отговарят на хигиенните изисквания. Един от начините, по които можете да познаете непровереното агнешко, е цената, тъй като то се продава с поне с 1-2 лева по-евтино. Другият начин, по който може да се разпознае качественото месо, е по печата, който се поставя от ветеринарен лекар. Маркировката гарантира, че месото е минало през ветеринарен контрол и че е годно за консумация, обясниха специалисти.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.