1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забавяне на обществена поръчка за доставка на ваксини срещу син език и нодуларен дерматит

Забавяне на обществена поръчка за доставка на ваксини срещу син език и нодуларен дерматит

Няма закъснение в изпълнението на дейностите от Националната профилактична програма

Забавянето на обществена поръчка за доставка на ваксини срещу син език и нодуларен дерматит е факт, но няма закъснение в изпълнението на дейностите от Националната профилактична програма. Това съобщиха от Агенцията по храните. Според данни на контролния орган до момента ваксинация е извършена на 1/3 от общия брой животни, които подлежат на ваксинация. 

От Агенцията по храните заявиха, че тази година над 300 хиляди говеда и биволи са ваксинирани срещу заразен нодуларен дерматит. Останалите 2/3 трябва да бъдат ваксинирани до началото на лятото. Двете процедури за доставка на ваксините обаче все още не са финализирани заради обжалване на фирма, която е пожелала да участва.

Припомняме, че през миналата година за първи път нодуларният дерматит беше установен у нас. Част от ваксината - 100 000 дози - беше осигурена в края на миналата година. С нея приоритетно бяха ваксинирани телета, които са навършили 4 месеца, животни от други държави-членки и такива от рисковите зони. През март Бългaрия предприе действия за доставка на ваксина от Унгария. Доставени са 209 хиляди дози, с които бяха ваксинирани всички животни около огнищата и пограничните райони с Турция, Гърция, Македония и Сърбия.

От началото на годината срещу заболяването син език са ваксинирани близо 122 хиляди говеда и около 285 хиляди овце. Срещу антракс - близо 60 хил. овце и 25 хил. говеда. Изследвани са близо 150 хиляди кръвни проби за бруцелоза и над 130 изследвания са направени за туберкулоза по говедата.


Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.