1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забавянето на земеделската реформа отлага членството ни в ЕС

Забавянето на земеделската реформа отлага членството ни в ЕС

В края на миналата седмица бе проведен семинар на тема “Новата политика на Европейския съюз за развитие на земеделието и селските райони и ангажиментите на Република България”

 

Изпълнителният директор на Асоциацията на българските градове и региони Ергин Емин заяви в събота, че СДС остро протестира срещу нехайството, с което ДПС пета година продължава да управлява Министерството на земеделието и горите (МЗГ). Сдружението, оглавявано от плевенския кмет втори мандат Найден Зеленогорски, обединява десноцентристките кметове и представители на местните власти у нас.

В края на миналата седмица в курорта Старозагорски минерални бани бе организирано обучение за всички членове на асоциацията с активното участие на професори и доценти, преподаватели в Тракийския университет. Форумът бе на тема "Новата политика на Европейския съюз за развитие на земеделието и селските райони и ангажиментите на Република България"; финансовото му обезпечение осигури фондация "Демократична алтернатива". Самият председател на фондацията, г-жа Надежда Михайлова взе участие само в първия ден на семинара.

Преди 2 седмици Европейската комисия ни отправи предупреждение точно заради земеделието. Ергин Емин изрази опасение, че ако до март 2006 г., когато ще излезе следващият доклад на ЕК, не сме се подготвили, ще отложат членството ни. Като вдъхновители на идеята България в Евросъюза за достигане на западния стандарт на живот, ние от СДС приветствахме подписването на глава "Земеделие" през юни 2004 г., но оттам-нататък отчитаме забавяне на реформите и липса на единство в разбирането затова, че селското стопанство е приоритет, който трябва да бъде уважаван от всички политически сили и използван в единна стратегия за развитието на страната ни, подчерта Ергин Емин.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.