1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забраниха плаването на туристически кораби в Охридското езеро

Забраниха плаването на туристически кораби в Охридското езеро

В заповедта на транспортното ведомство се уточнява, че всички плавателни съдове трябва да се пререгистрират във френската фирма „Бюро Веритас”

От петък е в сила забраната за корабоплаване в Охридското езеро и стотици туристи не са успели да отплават за манастира „Св. Наум", съобщава скопският „Утрински весник".
Заповедта на Министерството на транспорта е била връчена в петък вечерта. В събота и неделя, собствениците на кораби са протестирали, като са определили заповедта като незаконна и нерационална.

В заповедта на транспортното ведомство се уточнява, че всички плавателни съдове трябва да се пререгистрират във френската фирма „Бюро Веритас", след прекратяването на договора с „Лойд". Представителят на „Лойд" е привлечен по обвинението за потъването на корабчето „Илинден" през септември миналата година, като при инцидента загинаха 15 български туристи, предаде агенция "Фокус".

Собствениците на охридските плавателни съдове са недоволни от избора на френската фирма, тъй като нейната цена е била 4 пъти по-висока от цената, предложена от българска фирма. Според протестиращите корабособственици за пререгистрацията на корабите сега ще трябва да се заплаща по 7 500 евро, докато предложението на българския корабен регистър е било за цена 1 500 евро.

Немската компания „Лойд" отказа продължаване на договора за регистриране и контрол на охридските плавателни съдове 15 дни преди крайния му срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.