1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забранява се риболовът в защитените територии

Забранява се риболовът в защитените територии

 

От утре до 29 февруари 2008 година е  срокът, в който се забранява  риболовът в защитените местности "Шабленско езеро" и "Дуранкулашко езеро". Двете защитени територии имат приети планове за управление, утвърдени със заповед на министъра на околната среда и водите.

Разрешеният период за риболов е от 1 до 31 март и от 1 юли до 31 октомври, само от брега на водоемите и на определените за целта места, съгласно действащите разпоредби.

Експерти и специалисти към РИОСВ-Варна извършват ежедневни проверки в двете защитени територии.  За резултатите от проверките  се изготвят констативни протоколи, а ако има  установени нарушения се съставят актове. За нарушаване на разпоредбите на плановете за управление на двете защитени територии от началото на годината до сега са съставени 27 акта. Две нови информационни табла по режимите, определени в защитената местност "Шабленско езеро" и защитената местност "Дуранкулашко езеро" са поставени две нови информационни табла. Таблата са поставени на брега на езерата и дават информация на посетителите за забранените и разрешените дейности в защитените територии.

Физическо лице, което осъществява дейност на защитена територия в нарушение на Закона за защитените територии, се наказва с глоба от 500 до 5 000 лева.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.