1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забраняват износа на птици от област Враца

Забраняват износа на птици от област Враца

Първият сигнал за смъртността по птиците /кокошки и пуйки/ е постъпил в РВМС Враца на 18.08.2005 г

 

Постоянният ветеринарен комитет към Европейската комисия излезе с Решение, в което наложи забрана само за област Враца, за износ на живи птици, птиче месо, продукти от птици и разплодни яйца, поради установяване на "Нюкясълска болест" /псевдо чума по птиците/, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/. Първият сигнал за смъртността по птиците /кокошки и пуйки/ е постъпил в РВМС Враца на 18.08.2005 г.

Екип от ветеринарни лекари от НВМС незабавно са посетили селото, извършили са аутопсия на умрелите птици. Взет е материал за лабораторно изследване и е извършено епизоотично проучване. При патологоанатомичното изследване е била намерена находка, наподобяваща тази на заболяването Нюкясълска болест /псевдочума/ по птиците. Експертите незабавно са предприели мерки, съгласно изискванията на Наредбата за профилактика и борба с псевдочумата.

Заболяването Нюкясълска болест не е зооноза и не представлява опасност за човешкото здраве.

Първите заболели птици са умрели на 15.08.2005г., съобщават още от НВМС. На 19.08.2005г. са унищожени и загробени 422 птици от единадесет двора на селото – в седем с констатирано заболяване и в четири съседни двора. В седемте заразени двора са умрели 126 броя птици. Незабавно е започнала ваксинация с препарата "Ла Сота" на останалите птици в селото. Ваксинацията е приключила на 23.08.2005г., като са ваксинирани 31 970 броя птици. За обезщетение на собствениците за умрелите и унищожени птици ще бъдат изразходвани от бюджета на НВМС около 5 000 лева.

Преди да бъде поставена окончателната диагноза, НВМС изпрати сигнален доклад до Европейската комисия за съмнение за заболяване от Нюкясълска болест и за предприетите мерки.

Диагнозата беше потвърдена на 23.08.2005г. от референтната лаборатория за диагностика на Нюкясълска болест към Националния диагностичен научно изследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) – град София.

Веднага след потвърждаване на диагнозата, НВМС  изпрати окончателен доклад до Европейската Комисия за епизоотичната обстановка в страната и област Враца и за предприетите мерки за ликвидиране на огнището на Нюкясълска болест в село Крушовица.

Европейската комисия изрази положителна оценка за действията на Министерството на земеделието и горите, респективно НВМС и за предприетите мерки в село Крушовица, в област Враца и цялата страна.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.