1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забраняват пържени картофи, торти и пасти в училищата

Забраняват пържени картофи, торти и пасти в училищата

Глобите са от 100 до 5 хил. лв.

Нова наредба за продажбата на храни в училищните столове и бюфети влиза в сила от 15 септември. Според проучване в градовете 36% от учениците ползват столовете, а в селата - 54% от децата. Мляко и млечни продукти се предлага едва в 39 % от столовете, в около 20% от столовете има плодове за десерт, в 84% от столовете не се предлага пълнозърнест хляб, в 20% от столовете в училищата не се предлага риба, а 84% от столовете предлагат пържени храни.

От началото на учебната година се забранява предлагането на пържени картофи и зърнени изделия, пържени ядки, пържени тестени изделия. В училищните лавки не трябва да се предлагат захарни и шоколадови изделия, торти и пасти. От менюто на учениците трябва да се премахнат газираните напитки, ограничава се също използването на мазнини, захар и сол в училищните столове. В училищните столове поне два пъти седмично трябва да се предлага пълнозърнест хляб.

Новата наредба предвижда поне веднъж седмично на учениците да се предлага риба. Два пъти седмично трябва да се предлага пълнозърнест хляб. Пълнозърнести макаронени изделия като макаронена юфка и спагети трябва да се предлагат поне веднъж седмично. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да е без видими мазнини. Колбасите се изключват като вариант за основно хранене. Айранът трябва да е без сол, а млечните продукти трябва да са с мазнини до 2%.

Контролът за спазване на новата наредба ще се осъществява от РИОКОЗ. Глобите при нарушения са от 100 до 5 хил. лв.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.