1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забраняват улова на калкан

Забраняват улова на калкан

Япония и Корея са най-големите почитатели на нашите рапани и миди

 

Уловът на калкан в Черно море може да бъде забранен за година-две.

Това прогнозира шефът на дирекция "Рибарство, аквакултури и риболовен надзор" към земеделското министерство Стоян Стоянов. Квотата ни за износ на плоската риба е 40 тона. През тази година обаче уловът е едва 16,2 тона. Стоянов уточни, че квотите не се изпълняват заради намаляване на популацията на рибата.

Калканът, който се продава в магазините, пък е с по-малки размери. Въпреки че е малко вероятно да се забрани уловът, това е начин да се стабилизира популацията, каза Стоян Стоянов. От агенцията по рибарство и аквакултури ще направят анализ на видовете риби в Черно море и количеството им, за да се прецени дали има нужда от забрана за улов или зарибяване. Повече от шест пъти се е увеличил добивът на рапани тази година спрямо миналата, сочи отчетът на Агенцията по рибарство и аквакултури.

Миналата година от морето са извадени само 400 тона морски охлюви. Сега обаче се отвори голям пазар в Япония и Южна Корея. За далекоизточните страни са изнесени 2430 тона рапани и 34 тона черни миди. За вътрешния пазар от стопански риболов са уловени близо 3 хиляди тона цаца, 88 тона хамсия и 78 т попчета, отчетоха още от агенцията./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.