1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Задължават стопаните да отглеждат птици само в затворени помещения

Задължават стопаните да отглеждат птици само в затворени помещения

Едно от изискванията на еврокомисарите е рязко да се намалят и ограничат птиците в личните дворове

 

На днешното заседание на Областната епизоотична комисия бяха обсъдени изпълнението на предприетите мерки за профилактика и надзор за заболяването "Птичи грип". Комисията беше председателствана от областния управител на Добрич Динчер Хаджиев и се запозна с епизоотичната обстановка в областта, оценката от проверката на ветеринарните специалисти от ЕС и препоръките им. Едно от изискванията на еврокомисарите е рязко да се намалят и ограничат птиците в личните дворове. Тяхната констатация е, че в Община Шабла всички изисквания са изпълнени и оценката им е положителна.

Представителят на Ловно-рибарския съюз П. Петров увери, че забраната за обстрелване на пернат дивеч стриктно се спазва. Всекидневното наблюдение на Дуранкулашкото и Шабленско езеро показва, че мигриращи птици няма.

Според д-р А.Александров, секретар на епизоотичната комисия, основание за безпокойство няма. Упражнява се засилен контрол върху гранично-пропускателните пунктове. Представителите на РИОКОЗ-Добрич извършват контрол на акостиралите кораби в Балчишкото пристанище.

Комисията взе решение чрез общинските кметове да задължи всеки стопанин да подпише декларация, че няма да допуска движение на домашните птици извън стопанските дворове. Те трябва да се отглеждат в отделно затворено помещение, за да се предотврати максимално вероятността от заразяване.
Комисията ще заседава всяка седмица.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.