1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Задържан е подбудител на гранични полицаи за фиктивен износ на зърно

Задържан е подбудител на гранични полицаи за фиктивен износ на зърно

Срещу него се водят още две досъдебни производства

Окръжният съд в Добрич наложи мярка "задържане под стража" на 39-годишния Валери А. от София. Той е разследван за подбудителство по делото срещу двама гранични полицаи от ГКПП Кардам, арестувани за фиктивен износ на зърно и брашно.

Началникът на смяна Камен Костадинов и операторът Илия Желязков бяха задържани преди седмица при специализирана полицейска акция. При обиска от тях са иззети близо 4 хиляди евро, скрити в пригодена за целта табуретка, документи с гриф "поверително", множество SIM карти и мобилни телефони. Илия Желязков е брат на областния управител на Добрич Желязко Желязков, а Камен Костадинов е син на служителка на областната дирекция на МВР и е бил номиниран за началник на местната митническа служба.

Операцията е след сигнал на техни колеги за неконтролируемо въвеждане в информационните системи на автомобили, които реално никога не са напускали територията на България. За някои от шофьорите на спедиторски фирми имало отбелязани по няколко излизания и влизания в страната за един ден по маршрута Калотина-Кардам, което физически е невъзможно.

Събраните до момента доказателства уличават подбудителя Валери А. в създаване на добра и стройна организация за източване на ДДС. Срещу него се водят още две досъдебни производства, като едното е за същото престъпление, уточниха от съда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.