1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заключителен семинар по проект за биологичното производство ще се проведе в гр. Хисаря

Заключителен семинар по проект за биологичното производство ще се проведе в гр. Хисаря

Европейски партньор на проекта е Италианското Министерство на земеделието

Утре, 8 октомври 2010 г.,  в гр. Хисаря ще се проведе заключетелен  семинар по Туининг лайт проект на тема: „Подкрепа за биологичното производство и преработка на плодове и зеленчуци в България”. Проектът  е на Министерството на земеделието и храните в партньорство със Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци /СППЗ/, като Европейски партньор е Италианското Министерство на земеделието.

Семинарът ще се проведе в хотел Аугуста, гр.Хисаря и ще започне в 9.45 часа. По време на форума ще бъде представена презентация на тема  „Проучване и сравнителен анализ на подкрепата за производство, преработка и предлагане на биологични плодове и зеленчуци в Италия и състояние на сектора в България”. Ще бъде разгледана и Стратегия за развитие на пазара на биологични продукти в България и интегрирането и с Националния План за развитие на биологичното земеделие в България до 2013г., както и ще се обсъдят различните възможности за финансиране. Информация за добри практики за биопроизводство, биопреработка и търговия с биопродукти в Италия е друг аспект от дискусиите по време на семинара.

По време на форума като резултат от деността по Проекта ще бъде представено Ръководство на производителите и преработвателите на биологични плодове и зеленчуци.

Една от основните дейности на Туининг лайт проекта е разработване на Национална стратегия за промоция на биологично произведени и преработени продукти в България. Основна цел на проекта е да се повиши капацитета на МЗХ и СППЗ за създаване и изпълнение на промоционална политика при биологично производство и преработка на плодове и зеленчуци.

Като специфичните цели са изведени популяризиране на положителните аспекти на биологичното производство за производителите и преработвателните на органични растителни храни, повишаване на знанията и мотивацията на производителите и преработвателните на плодове и зеленчуци за  биологично земеделие, както и проучване, анализиране и усвояване на добри европейски практики за държавна подкрепа на клъстерите в сектор биологично производство и преработка на плодове и зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.