1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Законите ще възродят земеделието

Законите ще възродят земеделието

 

Да се запази тенденцията в селското стопанство на страната и да се подобрява организацията и управлението на производството като за това предимно съдействат новите закони, които трябва да са съобразени с евроизискванията. Това казва в интервю за столичен вестник депутатът от Коалиция за България на Монтанския избирателен район Васил Калинов, който в новия парламент оглави Комисията по земеделие и гори.

Още по време на предизборната кампания той изрази своята позиция, че със своите колеги ще се стреми в работата си да съдейства максимално за модернизирането на отрасъла и поставянето му на съвременна технологична основа. Като основен приоритет за земеделието в страната нашият депутат смята не толкова разширяването обема на производството и неговата динамика, колкото прилагането на европейското законодателство, подготовката на отрасъла за присъединяването на страната към ЕС и справянето с вече поетите задължения и отговорности за отварянето на пазара.

За сериозността на тези проблеми говори фактът, че по-голямата част от забележките, които Европейската комисия отправи неотдавна, се отнасят до изпълнението на ангажиментите в областта на земеделието. Новото ръководство на парламентарната група ще трябва да се ангажира сериозно с лобирането за бързо приемане на оставащата част от нормативната уредба, а МЗГ с изграждането на оставащата част от липсващите административни структури - на първо място разплащателна и интервенционна агенция. Наред с това трябва да върви и подготовката на нужния кадрови потенциал, за да се отговори на всички европейски изисквания. Не на последно място Васил Калинов поставя проблемът за затварянето на кранчето, от което изтичат пари, предназначени за земеделието, но под определени форми отиват за различни други дейности./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.