1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Законопроект ограничава строителството по Черноморското крайбрежие

Законопроект ограничава строителството по Черноморското крайбрежие

Друга основна цел на закона е да се регламентират свободните зони за плажуване

Да се ограничи строителството в 100-метровата зона край брега е една от основните идеи, заложени в промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, предаде Дарик радио.

„Най-важната ни цел е да сложим край на безразборното строителство по Черноморието", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която откри кръгла маса, посветена на промените в закона с участието на експерти от строителното ведомство, архитекти и инженери.

Сред предложенията за промени е също така да се ограничат сергиите и дървените бараки по плажовете. Друга основна цел на закона е да се регламентират свободните зони за плажуване. Трябва да са равностойни свободните зони и платените плажове, обясни Младен Топалов, директор на Дирекция „Концесии" в регионалното министерство.

Промени има и в управлението на финансовите ресурси в черноморските райони. Идеята е да се отпускат парични средства на областните управи, които да отиват за почистване на бреговата линия.

Въвеждат се и санкции за незаконния добив на пясък по брега, като контролът ще се извършва от общините, областните управители и от регионалното министерство.

В предложенията е и идеята, ако дадена сграда се строи до плажната ивица, то тя да е на разстояние най-малко равно на височината й, за да не се засенчва плажът, обясниха експертите от регионалното министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.