1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам. - Министър Атанас Добрев: Горските служители заслужават огромно признание

Зам. - Министър Атанас Добрев: Горските служители заслужават огромно признание

България разполага с едни от най-добре съхранените и стопанисвани гори в Европа

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев откри „Седмицата на гората“ - професионалният празник на всички лесовъди, горски служители и работници.  Тази година акцентът е поставен върху бъдещите поколения и най-вече децата, които ще бъдат в основата на предстоящите инициативи и залесявания.

„Целият цивилизован свят признава, че гората е основен  природообразуващ фактор, който гарантира качеството на живот на хората. В контекста на българското европредседателство, Седмицата на гората е повод да напомним, най-вече на нас самите, че България разполага с едни от най-добре съхранените и стопанисвани гори в Европа.

За наша радост и гордост страната ни се нарежда на трето място сред страните на континента по биологично разнообразие. Горите ни заемат над 4 млн. ха като през последните 15 години площта им е нараснала с близо половин милион ха.

Зад всичко това стои дейността на стотици служители по горите - инженери, лесовъди, лесничеи, горски инспектори и стражари – стои Вашият съзидателен труд“, заяви Добрев по време на церемонията.

„Сега е моментът да покажем уважение  към хората, които  понякога с риск за здравето и живота си, ежедневно реагират на сигнали или извършват рутинни проверки по контрол на горските територии. Само от началото на тази година  проверките са вече над 100 000. Близо 3500 са издадените от проверяващите екипи на Изпълнителната агенция по горите и горските предприятия актове за нарушения.

Признателни сме на професионалистите, които всеки ден са на терен. Тези, които ежедневно са готови да реагират на всеки един пожар в горска територия. Само през миналата година екипи на горски служители са участвали в гасенето на 513 пожара, засегнали обща площ от над 46 000 дка гори, подчерта Добрев.

Заместник-министърът допълни, че пред горските служители има много предизвикателства.  През 2018 г. е предвидено залесяване на около 15 000 дка горски територии държавна собственост, от които - 5 300 дка гори, засегнати от болести, вредители, пожари и други природни въздействия.

Инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Агенцията по горите се обърна с благодарност към служителите по горите като подчерта, че лесовъдската колегия е наследник на една от най-старите горски администрации с богата, близо 140 – годишна история.

Зам. – министър Добрев, заедно с министърът на труда и социалните грижи Бисер Петков връчиха традиционните награди и почетни отличия „Лесовъд на годината“ за 2017 г. на най-заслужилите лесовъди. За носител на приза „Лесовъд на годината 2017” бе отличен инж. Веселин Найденов – старши лесничей в  ТП „ДГС Златоград“ към Южноцентрално държавно предприятие – Смолян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.