1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.- изпълнителният директор на ИАГ се срещна с представители на Норвежката горска група

Зам.- изпълнителният директор на ИАГ се срещна с представители на Норвежката горска група

По време на срещата бяха набелязани възможностите за реализиране на няколко проектни идеи

Заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Красимир Каменов се срещна с представителите на  Норвежката горска група (NFG) г-н Ойстейн Аасаарен – управляващ директор и г-н Зигурт Оле Руут – старши консултант, отговарящ за дейности в държавните гори и в общински земи. Работното посещение на норвежките гости в България е първо по рода си и е по покана на Дирекция „Стратегическо планиране” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). По време на срещата бяха обсъдени  възможностите за финансиране на проекти за устойчиво управление на горските територии в рамките на Европейската икономическа зона и на Норвежкия финансов механизъм.

Инж. Красимир Каменов се запозна с дейността на Норвежката горска група и подчерта важността на доброто взаимодействие и сътрудничество между Изпълнителната агенция по горите и норвежката организация в областта на устойчивото управление на горите.

По време на срещата бяха набелязани възможностите за реализиране на няколко проектни идеи. И двете страни заявиха желание да работят приоритетно в областта на консултантската помощ и обмяната на информация при изготвянето на Национална стратегия за устойчиво и конкурентоспособно развитие на българския горски сектор с визия до 2020 г. Норвежката горска група може да подпомогне стараната ни в процесите на национална горска инвентаризация, както и разработването на стандарти за горска сертификация и прилагането им в специфични райони. Създаване на структури, подпомагащи собствениците на недържавни гори и използването на биомасата от горите -източник на възобновяема енергия, бяха също сред обсъжданите теми.

В рамките на работното си посещение представителите на NFG се срещнаха с експерти от Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите и посолството на Кралство Норвегия в България.

Визитата е на основата на изразен интерес от страна на Норвежката горска група по повод подписан Меморандум за разбирателство между Кралство Норвегия и Република България. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.