1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам. -министър Димитров: Контролът на производството и разпространението на пестицидите е важен за страната ни

Зам. -министър Димитров: Контролът на производството и разпространението на пестицидите е важен за страната ни

Законодателството на България в областта на препаратите за растителна защита е много строго

„Контролът на производството и разпространението на пестицидите е важен за страната ни, защото искаме да развиваме успешно биологичното земеделие. Законодателството на България в областта на препаратите за растителна защита е много строго и с последните промени, които направихме се елиминира възможността за производството на нерегламентирани препарати.“

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на среща с проф. д-р Мохамед И.Абдел-Мегийд, председател на Комисията за селскостопански пестициди в Арабска Република Египет. Той посочи, че страната ни оценява Египет като стабилен и надежден партньор в региона и е важно да се поддържат контакти в рамките на обща разумна политика.  

Цветан Димитров информира, че България вече е регистрирана като страна-производител на хлебна пшеница, с право на участие в провежданите в Египет държавни търгове. „Няколко от големите фирми у нас се обединиха, за да могат да направят по големи доставки и да участват на търговете в Кайро“, допълни заместник-министърът.

От своя страна проф. д-р Мохамед И.Абдел-Мегийд заяви, че се надява на добро сътрудничество между Египет и България в областта на земеделието и да се обмени опит в използването на пестициди.

Двамата обсъдиха подписването на Меморандум за разбирателство между Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за селскостопански пестициди. „Тази инициатива ще послужи за задълбочаване на отношенията и сътрудничество в земеделския сектор“, подчерта зам.-министър Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.