1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Атанас Добрев участва в зажънването на ръжта в Добричко по проекта „Хляб на мира”

Зам.-министър Атанас Добрев участва в зажънването на ръжта в Добричко по проекта „Хляб на мира”

С тази ръжена реколта ще се приготви хляб на мира за международната конференция „Мир и земеделие” през септември 2018 г.

„Очакваме висококачествено зърно и през тази година с много добър баланс, като ще има и за износ, а цените за производителите са по-добри от миналата година”, посочи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Генерал Тошево при зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира”. Той изрази надежда, че интензивните валежи в последната седмица няма да се отразят съществено и жътвата ще е успешна за стопаните, които ще могат да приберат  добрата реколта.

"Проектът „Хляб на мира” стартира през 2013 г., като в 12 страни от Централна и Източна Европа бе засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от общата получена реколта да се отбележи годишнината от падането на Берлинската стена и преодоляване на разделението на континента, като това създаде традиция, която се продължава всяка година” припомни Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ, организатори на събитието. Той информира, че с тазгодишната обща ръжена реколта ще се приготви хляб на мира за международната конференция „Мир и земеделие” през септември 2018 г.

„Няма мир без хляб и няма хляб без мир, затова са важни инициативи като настоящата, в която се споделят хлебни семена между народите на Европа”, заяви Стилиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 - Генерал Тошево, тазгодишни домакини на зажънването.

Зам.-министър Атанас Добрев проведе и работна среща във Варна с ръководството на Североизточно държавно предприятие и директорите на 13-те горски и 5 ловни стопанства към предприятието. Обсъдено бе  изпълнението на планираните добиви на дървесина и възобновяването на издънковите дъбови гори. Специален акцент беше системната контролна дейност в обхвата на СИДП за предотвратяване на нарушения в горите.

Директорът на СИДП инж. Веселин Нинов запозна зам.-министъра със стартиралата мащабна разяснителна кампания сред ловните дружини и стопанисващите дивечовъдни участъци по повод опасността от пренасяне и разпространение на африканска чума по свинете от съседни страни у нас. „Проведохме поредица от срещи, които продължават и в Тервел, а след това и в Добрич. Наясно сме, че поради близостта си до границата с Румъния, нашите стопанства първи ще поемат удара, ако африканската чума по свинете влезе на българска територия”, отчетоха от СИДП, като увериха, че стопанствата към предприятието работят съвместно с експертите от регионалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните по превенция на заболяването. Директорът на РДГ Варна, инж. Тодор Гичев, увери от своя страна, че заедно с ветеринарните власти се организират специализирани обучения за ловци, които трябва да са подготвени да реагират в случай на преминаване на заболяването на територията на страната. Заместник-министър Добрев запозна участниците в срещата с мерките за недопускане, превенция и контрол на заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.