1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Атанаска Николова връчи годишните награди „Мими Праматарова“

Зам.-министър Атанаска Николова връчи годишните награди „Мими Праматарова“

Награждаването съвпадна с годишното събитие на Националния доверителен eкофонд

В Световния ден на околната среда зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова връчи традиционните годишни награди на името на Мими Праматарова в Националния политехнически музей в столицата.  Годишният конкурс на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) е в подкрепа на ученическото творчество и инициативи в областта на опазване на околната среда. „Не случайно наградите отиват при екипите на училищни проекти, насочени към намаляване на въздействието или адаптация към климатичните промени. За Министерството на околната среда и водите и Националния доверителен екофонд повишаване на информираността и промяната в поведението на всеки гражданин е важно условие и гаранция за постигане на крайната ни цел – намаляване на въздействието върху климата и предотвратяване на негативните последици, както за живота и здравето на хората, така и за икономическото развитие на страната ни“, посочи зам.-министър Николова.

Първата награда в тазгодишния конкурс за изпълнен училищен проект бе връчена от зам.-министър Николова на представителите на Средно училище „Иван Вазов“, гр. Мездра за проекта им екокът „Вазовче“. Спечелилите първо място получиха кристалната статуетка, грамота и награда от 1000 лв., останалите втори – грамота и 500 лв., а за третото място – грамота и 300 лв. Паричните награди са предвидени да подпомогнат осъществяването на надграждащи дейности по проектите.

Награждаването съвпадна с годишното събитие на Националния доверителен eкофонд. Всяка година НДЕФ публично представя годишен отчет за дейността си през предходната година. Освен изпълнените инвестиционни проекти на обща стойност над 13 млн. лв. през 2016 г., Фондът стартира Пилотна схема за насърчаване използването на електрически превозни средства, инвестиционната програма „Минерални води“ и започна работа по разработването на комбинирани финансови механизми за финансиране на проекти за енергийна ефективност, както и целенасочена работа на поведенческо ниво с български училища по темата за климата.

НДЕФ проведe и семинар „Подходите на НДЕФ за прилагане на гъвкави финансови инструменти при публично субсидиране на проекти за енергийна ефективност“. Представени бяха конкретните стъпки по няколко пилотни проекта с прилагане на финансови инструменти, които Фондът разработва и прилага със свои партньори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.