1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Боянова обсъди развитието на селските райони в Югоизточна Европа

Зам.-министър Боянова обсъди развитието на селските райони в Югоизточна Европа

Снимка:

Като страна членка на Европейския съюз България може да бъде изключително полезна със своя опит на останалите държави в региона

Развитието на селските райони и възможностите за изпълнение на съвместни трансгранични проекти на Балканите обсъдиха заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и генералният секретар на Постоянната работна група за регионално развитие на селските райони в Югоизточна Европа Бобан Илич.

Постоянната работна група е международна организация, в която участват представители на правителствени институции, отговорни за земеделието и селските райони, от 12 държави в региона – Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия, Войводина, Косово, Словения и България. Групата се председателства на ротационен принцип и към настоящия момент председател е Република Хърватия.

Целта на организацията е да подобри условията на живот в селските райони чрез различни инициативи и проекти в областта на икономиката и търговията, земеделието, индустрията и безопасността на храните, туризма, екологията, културното и историческото наследство.

Като страна членка на Европейския съюз България може да бъде изключително полезна със своя опит на останалите държави в региона, на които тепърва им предстои да се присъединят към Общността, подчерта зам.-министър Боянова. От своя страна Бобан Илич изрази увереност, че в лицето на българското Министерство на земеделието и храните представляваната от него организация ще намери съмишленик в диалога си Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия.

По време на срещата зам.-министър Светлана Боянова пое ангажимент България да е домакин на годишната конференция за планиране на дейностите в областта на регионалното развитие на селските райони за страните от Югоизточна Европа, която се очаква да се проведе в началото на декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.