1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Димитров: Китайски фирми могат да се представят успешно на български селскостопански изложения

Зам.-министър Димитров: Китайски фирми могат да се представят успешно на български селскостопански изложения

Китай и България могат да си сътрудничат във всички области на земеделието

„Китайски фирми могат да се представят успешно на български селскостопански изложения, като „АГРА“-2018, което се провежда в град Пловдив“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров по време на среща с Джан Дзулин, вицегубернатор на Народното правителство на провинция Юннан, Китайска народна република и водената от него делегация. Той допълни, че най-стабилни и устойчии в бъдещето връзки се градят, когато се установи сътрудничество между структурите и експертите в земеделския сектор.


Д-р Димитров припомни, че от 2012 г. до момента има 28 процедури за внос на български стоки в Китай, като за този кратък период са одобрени 4 от тях. По думите му трябват повече взаимни усилия в посока повишаване земеделския стокообмен между двете държави. „България е страна с малка територия, но има сериозен напредък при отглеждането и селекцията на трайни насаждения, като череши и праскови“, каза още заместник-министърът. Той отбеляза, че Китай и България могат да си сътрудничат във всички области на земеделието с посредничеството на Центъра за насърчаване на земеделието и сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа.


Джан Дзулин изтъкна качеството на българските млечни и розови продукти и вино, които са  известни са в цял свят. Според него страната ни може да изкупува традиционните юннанско кафе и чай, а български предприятия да изнасят посадъчен материал за провинция Юннан.Вицегубернаторът изрази готовност за обмен на опит в науката и технологиите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.