1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Димитров: Модернизирането на животновъдството е основен приоритет

Зам.-министър Димитров: Модернизирането на животновъдството е основен приоритет

Международната научна конференция се организира за първи път

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров откри Международната научна конференция „Животновъдството – традиции, биоразнообразие и споделен опит“, която се провежда в град Сливен. Той посочи, че основният приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, е организирането на ефективен дебат относно модернизирането и опростяването на Общата селскостопанска политика, и нейното адекватно финансиране.

Д-р Димитров подчерта, че развитието на животновъдството също е неотменима част от темите, които се обсъждат по време на българското председателство. Продължава да се следи отблизо и положението на селскостопанските пазари, особено в чувствителните сектори, като мляко и млечни продукти, говеждо и телешко месо, свинско и пилешко месо, плодове и зеленчуци. Д-р Димитров обясни, че няма как да се организира конкурентноспособно животновъдно производство, без прилагане на иновативни технологии, без провеждане на целенасочена развъдна дейност, без опазване здравето и околната среда, и обвързването на тези европейски политики с политиките на заобикалящите ни страни.

„Един от основните фактори за устойчивото развитие на животновъдството е ефективното здравеопазване на животните. Във ветеринарната област Българското председателство се съсредоточава върху устойчивото управление на този сектор. В резултат на това, обръщаме специално внимание на ролята на дивите животни за управление на болестите, като разглеждаме въпроси като наблюдение, контрол, икономическо въздействие, ловни практики, регионално сътрудничество и стратегии.

Профилактиката е един от основните елементи от ефективното здравеопазване на селскостопанските и дивите животни“, каза заместник-министърът. По думите му е важна е и темата за хуманното отношение към животните. По отношение на борбата с нелоялните търговски практики, зам.-министър Димитров коментира, че е необходимо общоевропейско законодателство.

Генераленният секретар на европейската федерация по животновъдни науки Андреа Росати поздрави д-р Димитров за това, че след повече от 30 години отсъствие България се е завърнала в организацията. В организацията членуват страни от Европа, Северна Африка и Близкия изток, а основната й цел е подобряване на знанието и разултатите от научните изследвания в животновъдството.

Международната научна конференция се организира за първи път, като се явява част от интегрираната програма на традиционното ежегодно Национално изложение по животновъдство гр. Сливен. Участници са доказани специалисти и учени от Франция, Италия, Обединеното кралство, Германия, Турция, Украйна, Гърция, Сърбия, Македония, Чехия, Молдова, Хърватска, Румъния, Унгария и България. В хода на конференцията ще бъдат разгледани актуални теми като „Съвременни технологии в животновъдството“, „Съхранение, опазване и усъвършенстване на генетичните ресурси“, „Производство, преработка и маркетинг на животински продукти“, „Оценка и комуникация на риска при здравеопазване на животните“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.