1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Димитров: Обработваемата земя в oбласт Видин се е увеличила с 65 000 дка

Зам.-министър Димитров: Обработваемата земя в oбласт Видин се е увеличила с 65 000 дка

Потребителите могат да се сигурни, че българският производител може да им предостави качествен и вкусен продукт

Обработваемата земя в Област Видин се е увеличила с 65 000 дка (6%) за последните 3 години, а използваната обработваема площ е 83% от използваните земеделските площи. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров пред близо 100 земеделски производители на среща в град Видин, която е част от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Той обяви, че за последната 1 година Брутната добавена стойност в земеделието на областта  нараства с 12% и формира около 18% от общата Брутна добавена стойност. „Тези данни показват, че има много добър потенциал за растеж на земеделския сектор в региона“, добави заместник-министър Димитров.

Зам.-министърът съобщи, че през 2015 година броят на овцете, отглеждани в областта, бележи ръст от 29% спрямо 2013 година. „При всички категории животни се наблюдава тенденция на увеличение на заявените за подпомагане по линия на директните плащания животни. В периода 2014-2016 година най-значително нарастване е налице при овцете - с 58%, следвано от това при козите - с 30% и говедата - с 15%. Общо 60 - 70% от животните в региона се подпомагат, което над средното за страната“, поясни той.

„Министерството на земеделието и храните подкрепя земеделските производители, за да може продукцията им да бъде представена достойно на трапезата“, заяви заместник- министър Димитров при официалното откриване на изложението „Подкрепяме българското“. Той подчерта, че потребителите могат да се сигурни, че българският производител може да им предостави качествен и вкусен продукт.

На изложението 27 местни производители представят продуктите си, сред които мед, млечни и месни продукти, годжи бери, арония, ябълки, домати, картофи, чушки, мед и други.

„Силно приветствам тази инициатива, защото дава възможност на местните производители да си предложат продуктите“, заяви кметът на община Видин инж. Огнян Ценков. На събитието присъства и заместник областният управител Албена Георгиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.