1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Костов обсъди теми за развитието на горския сектор с експерти от САЩ

Зам.-министър Костов обсъди теми за развитието на горския сектор с експерти от САЩ

Бе споделен взаимен опит в приложението на добри практики и методики в сферата на земеделието и горите

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов бе на двуседмично работно посещение в САЩ, в периода от 20 февруари до 6 март 2010 г., като участник в програмата „Кохран” на Министерство на земеделието на САЩ (USDA). По време на визитата си той бе в гр. Вашингтон, щат Вирджиния и в гр. Корвалис, щат Орегон. 

Във Вашингтон зам.-министър Костов се срещна с представители на федерални департаменти на САЩ. В Министерство на земеделието на САЩ, на среща с г-н Абиола Адейми, международен експерт в провеждане на програмата «Бурлаг», както и на среща с г-н Скот Люис, ръководител на клона за програма „Кохран”, на дирекция „Търговия  и научен обмен” бе споделен взаимен опит в приложението на добри практики и методики в сферата  на земеделието и горите. Дискутирани бяха възможности за обучение на млади учени и специалисти по двете програми.

Зам.-министърът проведе и разговори с експерти от американската Националната служба за горите с цел осигуряване на специалисти, които да анализират, обучат  и приложат в България модела на служба за Съвети в горите. В рамките на визитата си, той обсъди и възможности за обучение на български служители от ИАГ и МВР в методите на работа на службата за борба с пожарите на САЩ, като бе разгледана и законовата рамка.

Доц. Костов  се срещна и с представители от  Световната Банка, с които  дискутира препоръките от доклада на Световната банка за горите, както и приложението им в подготвяния нов Закон за горите в България. От страна на банката бе изказана подкрепа относно основните идеи в проектозакона. Те изразиха увереност, че  грантът, който предстои да бъде отпуснат, в размер на 430 000 долара, ще се използва за реформиране на горския сектор у нас.

Във факултетите по аграрни науки и горско стопанство на Орегонския държавен Университет, в Корвалис зам.-министърът обсъди с научната общност възможности за сътрудничество с аграрните университети в България в областта на земеделието, безопасността на храните и горите. Там той изнесе и презентация на тема: „Горите и горското стопанство на България”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.