1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Костов се срещна с националния координатор на „Десетилетие на ромското включване 2005-2015”

Зам.-министър Костов се срещна с националния координатор на „Десетилетие на ромското включване 2005-2015”

Обсъдена беше възможността за създаването на работна група за решаването на проблема с добиването на незаконна дървесина от ромския етнос

 

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов се срещна с Милен Миланов, съветник на министъра на труда и социалната политика и национален координатор на международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015”. По време на срещата се обсъди ролята и начинът за съдействие на Министерство на земеделието и храните относно изпълнение на международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.”, приета от Министерски съвет.

Зам.-министър Костов го запозна с проблемите, които има Изпълнителната агенция по горите с добиването на незаконна дървесина от ромския етнос. Причините за това са липсата на трудова заетост, както и сивият сектор на икономиката, който се възползва от незаконно добитата дървесина, отбеляза зам.-министърът и допълни, че в тази връзка е важно да бъде проследен пътят, къде се предлага тази дървесина, т.к. 90-95 % от нарушенията са свързани със сивия сектор. Обсъдена беше възможността за създаването на работна група за решаването на проблема.

Във връзка с опазването на гората беше дискутирана и възможността за назначаване на роми в състава на подвижната горска охрана, след успешно завършен обучителен курс.
Най-много злополуки в световен мащаб се случват на горски терени, заяви зам.-министърът и допълни, че у нас тенденцията е същата, като това се дължи на незнанието и неумението за ползване на техниката. 

От своя страна г-н Миланов посочи, че 49 % от ромското население на страната живее в селските райони и в този смисъл би било добре да се изгради връзка между Националния план за действие по Десетилетието и Програмата за развитие на селските райони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.