1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Костов: Служителите на „Напоителни системи справедливо искат заплатите си

Зам.-министър Костов: Служителите на „Напоителни системи справедливо искат заплатите си

Трайно решение на ситуацията може да се очаква след реализацията на проекта на Световната банка

„Служителите на „Напоителни системи“ напълно справедливо искат заплатите си и ние ще направим всичко възможно да им ги осигурим“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов на пресконференция в МЗХ. „Проблемът е в държавата, която не е изплатила дължимите по закон суми за дейностите по опазване от вредното въздействие на водите“, посочи той. По закон до 31 март 2014 г. тя е трябвало да възстанови на „Напоителни системи“ 19 млн. лв., които дружеството е изразходвало в периода 2011-2013 за извършване на обществени услуги.  Преведените в началото на 2014 г. 12 млн. лв. са взети от банките, а до края на годината прогнозите на дружеството сочат, че ще са необходими 32 млн. лв. за приоритетни плащания“, допълни Георги Костов.

До актуализацията на бюджета ще се направи всичко възможно за изплащане на възнагражденията, включително чрез вземане на кредити, което обаче е трудно предвид финансовото състояние на „Напоителни системи“, подчерта Костов. Според него трайно решение на ситуацията може да се очаква след реализацията на проекта на Световната банка догодина.

По отношение на заболяването „син език“ зам.-министър Костов посочи, че държавата е реагирала бавно при появата на болестта, но в момента добрата новина е тенденцията за намаляване на умрелите животни в стадата. Той съобщи, че предстои Министерският съвет да одобри 1,8 млн. лв.  допълнително за дейности, свързани с преодоляване на заболяването.  Към момента само в 7 области в страната не е регистриран „син език“.

Заместник-министърът обяви още, че започва пилотен проект в горския сектор, с който ще се сключват дългосрочни договори за дърводобив. Целта е да се осигури повече отговорност на бизнеса в опазването на горите. За повече прозрачност в сектора на интернет-страницата на Изпълнителната агенция по горите вече може да се прави детайлна справка относно разрешителните за дърводобив.

По време на пресконференцията стана ясно, че Министерството на земеделието и храните ще осигури безплатни дърва за огрев на пострадалите от наводнението в Мизия. „Поели сме ангажимент да осигурим достатъчно дърва както за града, така и за околните села. Количествата ще бъдат доставени от Държавните горски предприятия“, каза зам.-министър Костов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.