1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Николова обсъди плановете на речните басейни с представители на неправителствения сектор

Зам.-министър Николова обсъди плановете на речните басейни с представители на неправителствения сектор

Срещата е част от процедурата по обществени консултации на новите планове

Заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и експерти от МОСВ обсъдиха с представители на неправителствения сектор Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ). Срещата е част от процедурата по обществени консултации на новите планове. МОСВ отчете напредък в разработването и промените в нормативната база, в контролната дейност и по мерките, ограничаващи и предотвратяващи вредното въздействие на ВЕЦ-овете.

„Съвместните усилия ще продължат, защото сме партньори с общи цели“, каза зам.-министър Николова и настоя всички конкретни предложения по ПУРБ да постъпят в писмен вид в кратки срокове, за да бъдат включени в документите на дирекциите за басейново управление на водите.

В работната среща участваха водещи експерти от дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, от четирите Басейнови дирекции и представители на риболовните клубове „Балканка“, „Стари видри“, на Коалиция за климата, на Асоциацията на парковете в България, WWF- България и на Регионалния екологичен център.

Сред проблемите, обсъждани във връзка с ПУРБ, бяха основно миграцията на рибните пасажи и осигуряването на минимално допустим речен отток, който трябва да поддържа определен минимум, за да функционират нормално речните екосистеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.