1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Николова участва в среща на постоянната работна група на Международната комисия за опазване на река Дунав

Зам.-министър Николова участва в среща на постоянната работна група на Международната комисия за опазване на река Дунав

Целта е подобряване на екологичния статус на водите на река Дунав

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова участва в работата на 14-ата среща на Постоянната работна група на Международната комисия за опазване на река Дунав (МКОРД), която се провежда на 16 и 17 юни в гр. Модра, Чехия. Във форума се включиха делегации на ФРГ, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния и ЕК. В програмата на работната среща се разглеждат важни теми за устойчивото управление и опазване на водите на река Дунав. Обсъждат се мерки за намаляване на риска от наводнения, мониторинг и оценка на замърсителите в басейна на реката и ограничаване на натиска от значими замърсители.

Участниците анализират текущото състояние и ефективността на политиките и мерките, които се прилагат за подобряване на екологичния статус на водите на река Дунав. Те ще приемат плановете за следващия период и ще обсъдят текущи и бъдещи проекти, изпълнението на които ще ускори постигането на целите на Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

Важна тема, включена в дневния ред по молба на България и Румъния, е необходимостта от съвместни усилия на държавите от Дунавския и от Черноморския басейн, насочени към намаляване на замърсяването и опазване на Черно море.

Зам.-министър Николова информира постоянната работна група, че на 20-22 октомври 2016 г. България ще бъде домакин на Петия семинар по инициативата „Дунав-Меконг” в рамките на Диалога за устойчиво развитие на Форума „Азия-Европа” (АСЕМ). Темата на семинара ще е „Водната свързаност в дневния ред на АСЕМ през третото десетилетие“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.