1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Светлана Боянова присъства на дебатите за ОСП в Брюксел

Зам.-министър Светлана Боянова присъства на дебатите за ОСП в Брюксел

Всички изказвания в пленарна зала бяха категорично за запазване на бюджета на ЕС за силна ОСП след 2014 година

Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова изслуша дебатите по доклада на евродепутата Алберт Дес на тема „Общата селскостопанска политика до 2020 г.: подготовка за бъдещите предизвикателства в областта на хранителното снабдяване, природните ресурси и териториалния баланс“. Зам.-министър Боянова е на посещение в Европейския парламент в Брюксел по покана на българската евродепутата от ЕНП г-жа Мария Неделчев, във връзка с гласуването на второ четене на компромисния за Европарламента доклад на Алберт Дес.

Той получи одобрението на по-голямата част от изказалите се евродепутати от различни политически партии, както и това на комисаря по земеделие Дачиан Чиолош, който заяви, че мненията изнесени в доклада до голяма степен съвпадат с тези предложени миналата години в Съобщението на ЕК, както и изрази оптимизъм по отношение на предстоящото му по-късно гласуване днес.

Всички изказвания в пленарна зала бяха категорично за запазване на бюджета на ЕС за силна ОСП след 2014 г. Мнозинството от присъстващите подкрепи  искането за справедливо разпределяне на европейските средства, както между страните членки, така и между земеделските производители в самите държави членки. Евродепутатите  застанаха и зад по-голяма подкрепа за младите фермери и малките земеделски стопанства, както и зад подпомагането на необлагодетелстваните райони и подкрепата за развитието на селските райони. Дискусионен бе въпросът по отношение на горния праг за подпомагане на стопанствата и „озеленяването“ на бъдещата ОСП.

В своето изказване пред Европарламента, късно вчера (22.06.2011 г.), г-жа Мария Неделчева представи резултатите от проведените до момента кръгли маси в България по бъдещето на ОСП и изрази задоволство от активността на българските земеделски производители по формулирането на някой важни елементи от българската позиция в дебата. Това са най-напред силната и добре оформена ОСП, както и нови обективни и справедливи критерии при изчислението на директните плащания в това число и за активните, малките и средните земеделски производители. Тя призова към повече възможности за животновъдите и по-голяма гъвкавост при политиката във втори стълб.  Като призова също за  прости и ясни процедури, които да дават достойни доходи на земеделците и желание на младите да инвестират в сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.