1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Цветан Димитров: До броени дни ще бъде завършено депото за престой на животни в Бургас

Зам.-министър Цветан Димитров: До броени дни ще бъде завършено депото за престой на животни в Бургас

Снимка:

Последните месеци на тази година се забелязва засилен интерес към животните, които България произвежда

До броени дни в Бургас ще бъде завършено депото за престой на животни, които напускат територията на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Депото е в процес на изграждане и е свързано с граничната дейност на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Средствата за депото са отпуснати от европейските фондове.

Съгласно директивите за хуманно отношение към животните и различните ветеринарномедицински норми при внос и износ на животни, всяка държава - пристанище, външна граница на Европа, трябва да има такъв пункт, където животните да починат и да бъдат прегледани от ветеринарните лекари и след това да напуснат или да влязат в територията на ЕС. „Това беше едно задължително условие, за да може България да изнася живи животни или пък да приема. До този момент ние рискувахме да бъде затворена тази граница, в случая за Бургас, морската ни граница да не може да осъществява транспорт, експорт и инпорт на живи животни”, посочи зам.-министър Цветан Димитров.

„Нещо, което в никакъв случай не би се отразило добре на търговията и икономическия баланс на земеделието. Последните месеци на тази година се забелязва засилен интерес към животните, които България произвежда. През последните години ние бяхме голям производител на месо, а сега нещата започват малко по малко да се обръщат в другата посока, т.е. България започна да предлага и животни, които са интересни за други държави като цени и качество, така че това беше много необходимо, за да може в крайна сметка бизнесът да върви по някакъв начин”, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.