1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Цветан Димитров:Със законопроекта за създаване на Агенцията по храните се променят още 23 закона

Зам.-министър Цветан Димитров:Със законопроекта за създаване на Агенцията по храните се променят още 23 закона

Снимка:

Един от компонентите на новооткритата в Бургас фитосанитарна лаборатория е да отговаря за граничния контрол на държавата

Със законопроекта за създаването на Агенцията по храните се променят още 23 закона. Това каза в Бургас зам.-министърът на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) д-р Цветан Димитров.

Димитров обяви, че създаването на Агенцията по храните е на етап приемане на законопроект, който е готов и се съгласува с другите ведомства. „Очакване в рамките на 10-15 дни да бъде одобрен от Министерски съвет, впоследствие и от Народно събрание, а от там от Нова година законодателният акт за съществуване на агенцията да е готов. Оттам нататък имаме около два месеца чисто организационни дейности, т.е. събирането на структурите, по-скоро административно на едно място и предполагаме, че от месец февруари вече ефективно ще работи агенцията като през този период е предвидено всички ведомства – Растителна защита, Ветеринарна служба, РИОКОЗ и т.н. ще изпълняват задълженията си по досега съществуващия ред, каза още зам.- министърът. Реално агенцията от края на януари, началото на февруари ще бъде факт като административна структура, обеща д-р Димитров.

„Новооткритата в Бургас лаборатория по фитосанитарен контрол се вписва в агенцията, доколкото един от компонентите й е да отговаря за граничния контрол на държавата, за вноса и хранителни продукти от растителен и животински произход, тя е елемент от държавния контрол на вноса. Аналогична лаборатория ще изпълнява държавния контрол по отношение на произведените и предлаганите в страната продукти”, каза още зам.-министърът.

Агенцията отговаря за това, което влиза в нашата страна или по-точно на територията на Европа, но и отговаря за това какво излиза от ЕС, разясни той. По време на криза е сериозно предизвикателство да се отделят средства за изграждането на подобна лаборатория, каза още д-р Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.