1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Живков взе участие в дискусията „Да затворим кръга“

Зам.-министър Живков взе участие в дискусията „Да затворим кръга“

Целта е чрез различни гледни точки и експертни мнения да се изработи българската позиция по Пакета за кръгова икономика

Дискусия за кръговата икономика и ресурсната ефективност на тема „Да затворим кръга“,  организирана от Екологично сдружение „За Земята“, откри зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Разговорът се провежда няколко дни след представянето на новия законодателен Пакет за кръгова икономика, оповестен от ЕК. Участваха експерти от Представителството на ЕК у нас, от отговорни по темата министерства, представители на бизнеса, НПО и академичните среди. Целта е чрез различни гледни точки и експертни мнения  да се изработи българската позиция по Пакета за кръгова икономика.

„Приветстваме предложения от ЕК нов пакет, който адресира, от една страна, управлението на отпадъците, и от друга – свързаните с него ключови аспекти на веригата на стойността, които са от съществено значение, за да се „затвори цикъла“ на кръговата икономика“, каза в приветствието си  зам.- министър Живков.

Новият Пакет поставя предизвикателства, които трябва да се обсъдят, за да бъдат заложат реалистични и изпълними цели, отчитащи спецификите, индивидуалните резултати и потенциала на отделните държави членки.

„По приоритетите в Плана за действие към Пакета, освен постигането на цели по рециклиране, за нас на преден план стои въвеждането на кръгови модели и критерии за ресурсна ефективност по отношение на  продуктовата политика. Този процес трябва да обхване подобряване на характеристиките на продуктите и насърчаване на по-широк избор за потребителите, посредством предлагане на иновативни бизнес модели“, обобщи зам.-министърът на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.