1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев взе участие в проведената в МВнР среща между 23-ма български посланици

Зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев взе участие в проведената в МВнР среща между 23-ма български посланици

 

Зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев взе участие в проведената в МВнР среща между 23-ма български посланици и зам.- министри от ведомства, които имат изисквания за присъединяването ни към ЕС от страна на ЕК. Срещата се проведе в рамките на Конференцията на българските посланици в страните членки на ЕС.

Зам.–министър Димитър Пейчев информира посланиците за постигнатия напредък по изпълнението на изискванията за членството ни в ЕС в област земеделие и ги увери, че МЗГ полага усилия за ускоряване на подготовката за присъединяване, особено в областите очертани като приоритетни в писмото от генералния директор на Генерална дирекция “Разширяване” на ЕК, Фабрицио Барбасо.

Изготвен е детайлен Основен план за изграждането на Разплащателната агенция и ИСАК, който е съгласуван и предоставен на ЕК, подчерта зам.-министър Димитър Пейчев. Той акцентира върху създаването на цифрова ортофотокарта за заснемане на част от територията на страната и тестването на софтуера за ИСАК, доставен от Австрийската разплащателна агенция.

В сектор “Мляко” сроковете по план за действие се спазват и няма изоставане по поетите ангажименти. Създаден е необходимия административен капацитет за прилагане на системата на млечните квоти и са назначени общо 351 експерта. Приета е Наредба за мониторинг на произведените и реализирани на пазара количества краве мляко и млечни продукти от краве мляко. Националният млечен борд получи съдебна регистрация, създадени са регионалните млечни бордове в Сливен и Добрич, изтъкна още зам. – министър Димитър Пейчев.

По ветеринарните въпроси, той подчерта, че по програма ФАР ще бъдат допълнително изградени и оборудвани 6 гранични ветеринарни инспекционни пункта, един от които бе открит днес.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.