1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков ще открие в гр. Ардино обектите, включени в изпълнението на Пилотен проект "Горски сектор: смяна на горивата"

Зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков ще открие в гр. Ардино обектите, включени в изпълнението на Пилотен проект "Горски сектор: смяна на горивата"

На официалното представяне на резултатите по Пилотния проект ще присъстват представители на Световна банка

 

Зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков ще открие на 18 октомври – вторник, от 11.00 часа, в гр. Ардино обектите, включени в изпълнението на Пилотен проект "Горски сектор: смяна на горивата". Проектът се финансира от Японския доверителен фонд на Световна банка по програмата "Инициативи, свързани с изменението на климата" и се изпълнява от Министерство на земеделието и горите и Национално управление по горите. Той се реализира в 3 общински сгради в Ардино - Многопрофилна общинска болница, СОУ "Васил Левски" и Начално училище "Христо Ботев". Целта на проекта е чрез оползотворяване на дървесна биомаса да се стимулират лесокултурните дейности в горите, да се намалят емисиите на парникови газове и да се постигне икономически и социален ефект от замяната на конвенционалните горива.

На официалното представяне на резултатите по Пилотния проект ще присъстват представители на Световна банка, зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов, председателят на Комисията по енергетика към Народното събрание Рамадан Аталай, областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов, кметове на общини от Южна България, експерти.

В рамките на събитието ще бъдат представени новите системи за алтернативно отопление с възобновяем енергиен източник - дървесна биомаса и обновените сгради на Многопрофилна общинска болница, СОУ "Васил Левски" и Начално училище "Христо Ботев". Програмата предвижда посещение и демонстрация на внедрените технологии за използване на дървесна биомаса за производството на енергия.  

На 18 октомври ще се проведе и заключителен семинар, на който ще бъдат представени извършените технически дейности и ще бъде дискутирана възможността от разширяване на проекта чрез включване на сгради на специализирани училища, социални и здравни заведения.

В тази връзка в събитието ще участват и експерти от министерствата на икономиката и енергетиката, на околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика и на здравеопазването.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.