1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова връчи Разрешение за извършване на дейности по селекция и репродукция в животновъдството сдружение „Българска Развъдна Асоциация по зайцевъдство”

Зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова връчи Разрешение за извършване на дейности по селекция и репродукция в животновъдството сдружение „Българска Развъдна Асоциация по зайцевъдство”

 

Зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова връчи Разрешение за извършване на дейности по селекция и репродукция в животновъдството на новото сдружение "Българска Развъдна Асоциация по зайцевъдство".

В основата на съвременното зайцевъдство, чиято крайна цел е висока икономическа ефективност и максимален срок на използване стои провеждането на системна развъдно-подобрителна работа, подчерта по време на връчването зам.-министър Светла Бъчварова. Тя изтъкна, че вносът на елитни разплодни зайци от породите Бял новозеландски, Калифорнийски и родителски форми за четирилинейния хибрид ZIKA осигурява базата за създаване на Националния генофонд в зайцевъдството. Това е важна стъпка към подобряване на породния състав и подпомага в голяма степен изграждането и развитието на племенните и репродукторни ферми в страната с чистопородни зайци, гарантиращи високоефективно стоково производство. В обхвата на дейност на новата асоциация са включени и породите Бял великан, Белгийски великан и породната група Веселина.

Сдружението работи по одобрена селекционна програма за получаване на животни, произвеждащи висококачествена месна продукция при минимален разход на фураж, максимално приспособени към условия на отглеждане, високо плодовити, с добро здраве и висок процент отбити зайчета. По този начин ще се отговори на търсенето от страна на земеделските стопани, желаещи да произвеждат качествен и с доказан произход чистопороден и хибриден разплоден материал.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.