1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Борисов обсъди окрупняването на земеделските земи с холандски експерти

Заместник-министър Борисов обсъди окрупняването на земеделските земи с холандски експерти

Подготвителният етап на проекта ще приключи до средата на март 2010 г.

„Процесът по окрупняването на земеделските земи е сложен и са необходими също законодателни промени, които да го ускорят, затова се надявам и на Вашата експертна подкрепа и сътрудничество в тази посока.” Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов по време на работна среща с холандски експерти, участници в първия комплексен проект за комасация в село Катунец, област Ловеч. На срещата участваха ръководителят на проекта Албин Хуния и експертът Хенк Мун. „Ние работим и в други европейски страни и можем да споделим опита си”, увериха гостите от своя страна заместник-министъра.

Проектът по комасацията се изпълнява от Министерство на земеделието и храните в сътрудничество със Службата за управление на земята и водите към Министерство на земеделието, природата и качеството на храните на Кралство Нидерландия. Подготвителният етап започва през 2009 г. и ще приключи до средата на март 2010 г. В този етап се изготвят План А и План Б за двете основни дейности – планиране и реализация на комасация на земите.

План А е модел на комплексно планиране на видовете територии в землището на селото и има отношение към прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Целта му е да се демонстрира, как трябва да се подхожда към всяко землище, да се покажат начините за комбиниране и интегриране на мерки по ПРСР. Финансирането на дейностите се планира също чрез ПРСР.

С изпълнението на План Б се предвижда да се осъществи същинско уедряване на земеделски имоти, като тук финансирането ще бъде частно чрез Местния комитет на собствениците. Очаква се до края на проекта в окрупняването да са участвали около 7 000 дка, а очакваното увеличение на средния размер на имотите е около 20% спрямо досега съществуващата собственост на участниците в уедряването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.