1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Бурджев: Помощта за земеделските производители е изключително важна и беше наш приоритет

Заместник-министър Бурджев: Помощта за земеделските производители е изключително важна и беше наш приоритет

 

"Тази година предвид отминалата Ковид криза и настоящата инвазия в Украйна, помощта за земеделските производители е изключително важна и беше наш приоритет, за да гарантираме продоволствена сигурност на страната“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, по време на среща с представители на бранша в общ. Долна Митрополия. Той добави, че общият размер национални и европейски средства, на които разчитаме за директно подпомагане, за да запазим сектора конкурентоспособен, са около 300 млн. лв.

Аграрният заместник-министър заяви, че допълнително се очаква временна рамка на ЕК за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката  с лимит за едно стопанство в първичното селскостопанско производство в размер до 35 000 евро. „Критериите са сходни с правилата по минималните помощи de minimis в селскостопанския сектор. Рамката е със срок на прилагане 31 декември 2022 г.“, уточни заместник-министър Бурджев.

„Министерство на земеделието има предвидени още два механизма с европейски средства -  кризисният бюджет на ЕС, отпуснат на българската държава от 10,6 млн. евро, който е с опция да бъде увеличен до 200% от преструктуриране в ДФЗ, без да товарим допълнително държавния бюджет“, добави още заместник-министър Бурджев, като уточни, че допълнително се очаква през юли да бъде променен европейски регламент и да бъдат отпуснати до 5% от ПРСР (от средствата за 2021 г. и 2022 г.) за директно подпомагане на земеделските производители.

От своя страна, земеделските стопани поставиха важни за тях въпроси и изложиха предизвикателствата и проблемите в работата си. Засегнати бяха теми по отношение напоителни системи, споразуменията, сключените договори, проблеми с пасищата, зелените директни плащания, изкупните цени на суровината, представителността на браншовите организации и други. По време на дискусията се обсъдиха и възможностите за подпомагане през новия програмен период.

В заключение заместник - министър Стефан Бурджев увери, че ръководството на Министерство на земеделието продължава да поддържа пряк диалог с бранша и да търси начини за решаването на поставените въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.