1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Джиков: Трябва да търсим възможност за подкрепа на оранжерийните производители, които осигуряват заетост на сезонните работници и през зимата

Заместник-министър Джиков: Трябва да търсим възможност за подкрепа на оранжерийните производители, които осигуряват заетост на сезонните работници и през зимата

Основен проблем пред бранша е липсата на точна дефиниция за отопляеми оранжерии, посочиха от бизнеса

Трябва да търсим възможности за подкрепа на оранжерийните производители, които осигуряват заетост на сезонните работници и през зимата, като по този начин възпрепятстват изтичането на работна ръка от сектор „Земеделие“ и държавата. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков на среща с представители на бранша от Българска асоциация на производителите на оранжерийни продукти и Национална асоциация на оранжерийните производители.

Аграрният заместник-министър подчерта, че всичко което може да направи министерството ще бъде извършено, за да се подпомогне секторът. По думите му в най-кратък срок е необходимо да се намери начин за предоставяне на целева помощ за отопление на оранжериите. Според него могат да се водят разговори с Българската банка за развитие за разработване на специална кредитна линия, по която да се отпускат средства за покриване на конкретните финансови нужди на фермерите  за отопление.

Основен проблем пред бранша е липсата на точна дефиниция за отопляеми оранжерии, посочиха от бизнеса. Тодор Джиков информира, че експертите работят за нейното определяне и вече има обсъждани възможности за регламентиране.

„Трябва да има разграничаване между отопляеми и неотопляеми оранжерии, като е необходимо и този критерий да се има предвид при определяне на подпомагането, което се отпуска на фермерите“, обясни той. И уточни, че освен за включване на тези изисквания, трябва да се работи и за повишаване на контрола. „Методика за установяване на датата на засаждане също е на дневен ред и ще се изготви“, разясни заместник-министърът.

По време на срещата бе коментирана и възможността за поставяне на горна граница на цената на природния газ, по примера на въведеното ограничение за електроенергията за бизнеса. Земеделският заместник-министър обясни, че  тази тема трябва да се обсъжда съвместно с ресорните институции. 

Представителите на бизнеса откроиха липсата на работна ръка, като една от водещите трудности, пред която са изправени. Според тях, ако сега оранжериите спрат да работят и те бъдат освободени, през следващия сезон няма да има достатъчно брой хора, които да покрият нуждите на бизнеса. Тодор Джиков информира, че със сътрудничеството на Министерството на труда и социалната политика се обмислят начини за облекчаване на процедурите за наемане на работници, което ще повлияе за решаването на този проблем пред земеделските стопани. Той допълни, че е нужно разработването на специални социални програми с цел атрактивност в бранша.

Заместник-министър Джиков представи ставките и подпомагането, което ще получат производителите през следващата година.

„Намирането на удачно решение за изграждане на фотоволтаични системи и акумулаторни устройства за съхранение на ток, с цел автономност при оранжериите, е задача номер едно на служебния кабинет в посока разработване на мярка за кандидатстване със съответния грант, лесно администриране и получаване на съответните разрешителни от отговорните институции“, каза заместник-министър Джиков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.