1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Джиков: За България е важно да заимства от успешния опит на Испания в кооперирането на земеделските производители

Заместник-министър Джиков: За България е важно да заимства от успешния опит на Испания в кооперирането на земеделските производители

По време на работната си визита земеделският заместник-министър се срещна и с представители на Cooperativas Agro-alimentarias de España

България трябва да почерпи опит от Испания и двете държави да започнат да работят съвместно в областта на сдружаването на производителите и кооперативите. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на среща с испанския му колега Фернандо Миранда Сотийос. Българският заместник-министър е на посещение в Мадрид, по покана на Министерството на земеделието, рибарството и храните на Кралство Испания.

Заместник-министър Джиков акцентира, че предимствата на кооперативите са значителни, предвид възможността им да концентрират по-големи обеми продукция и респективно да осигуряват по-добри условия за нейната реализация. По време на официалната визита бяха обсъдени множеството предимства за земеделците, членуващи в обединения, сред които достъпът до модерно технологично оборудване, обучения, обмяна на опит и възможност за планиране на производството, спрямо нуждите на пазара. Тодор Джиков коментира, че аграрният сектор има ключово значение и за двете държави. „Серията от кризи в последните 3 години показва необходимостта от сдружаване на производителите за постигане на по-устойчиво на пазарните сътресения земеделие“, заяви още той.

Фернандо Миранда Сотийос представи пред българската делегация структурата, организацията и дейността на кооперативите в страната, броят на които понастоящем надхвърля 3 600. Техният оборот само за предходната 2022 г., е достигнал 36 милиарда евро, осигурявайки пазарни позиции и устойчиви доходи на членовете си, които самостоятелно не биха могли да постигнат такива резултати.

По време на работната си визита земеделският заместник-министър се срещна и с представители на Cooperativas Agro-alimentarias de España – организацията в Испания, която представлява кооперациите в земеделието и хранително-вкусовата промишленост пред национални и европейски организации, институции и асоциации. Нейната мисия е да популяризира испанското кооперативно движение, да насърчава кооперативния бизнес модел и да допринася за подобряване на рентабилността на кооперативите и тяхното устойчиво развитие. Целта на организацията е да постигне възможно най-добрите условия за развитие на бизнес дейността на кооперациите, тъй като те са идеалната формула за подобряване на доходите на асоциираните производители. По време на разговорите българската делегация се запозна с историята на организацията и модела на управление, заимствайки идеи, които могат с успех да бъдат приложени и в българското земеделие, за да се подпомогне процесът на коопериране на родните производители, което ще способства за по-устойчивото им и икономически рентабилно развитие.

Тодор Джиков посети и MercaMadrid - най-голямата борса в Европа за търговия, маркетинг и логистика на риба и други пресни храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.