1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Гечев: Представяме мерките по Първи стълб пред тематичната работна група утре

Заместник-министър Гечев: Представяме мерките по Първи стълб пред тематичната работна група утре

В момента се работи по изготвянето на стратегия за лозата и виното, която трябва да е част от целия Стратегически план

Утре ще представим мерките по Първия стълб от Националния стратегически план пред тематичната работна група, като на практика това ще са мерките, които ще се прилагат. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев при участието си в уебинар на тема Стратегическия план на България в новата ОСП. Той уточни, че те вече са обсъждани с Министерството на околната среда и водите и Европейската комисия, като са отстранени редица забележки.

„Има няколко неща, които трябва да знаем и съобразим в Стратегическия план, като „Зелената сделка“, различните директиви за птиците, стратегията „От фермата до трапезата“ и други, обясни заместник-министърът. Според него включването на „Зелената сделка“ в плана трябва да е в симбиоза, така че да не се създават съществени проблеми на българските земеделски производители. Той допълни още, че именно при въвеждането на екологични мерки е имало най-голямо забавяне, което е наваксано. Трябва да свикнем да живеем с мисълта за екологизация и спазване на екологични мерки, подчерта още Явор Гечев.

От думите на заместник-министъра стана ясно още, че до края на месец октомври ще има проект на екологичните компоненти на Втори стълб. В момента се работи по изготвянето на стратегия за лозата и виното, която трябва да е част от целия Стратегически план, на финален етап са и дейностите по Стратегията за розата, в която са заложени интервенции за различните параметри по розопроизводство.

„Искам българските земеделски производители да знаят, че няма да оставим държавата без Стратегически план и считаме, че той ще бъде добър“, категоричен беше заместник-министърът. И поясни, че се очаква до края на годината документът да бъде внесен, като цялата процедура към момента следва своя нормален ход. Гечев поясни, и че Стратегическият план ще създаде предпоставки за промени в националното законодателство, което трябва да се приеме. По думите му трябва да се промени голяма част от Закона за подпомагане на земеделските производители. 

Заместник-министърът информира още, че се работи по Наредба за национално и регионално представителство на браншовите организации, като уточни, че в Стратегическия план се въвежда определяща роля на браншовите организации.

„Трябва да качим браншовите организации на друго стъпало, те да имат делегирани права“, коментира още той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.