1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Момчил Неков: Безспорна е необходимостта от фундаментална трансформация на хранителните системи

Заместник-министър Момчил Неков: Безспорна е необходимостта от фундаментална трансформация на хранителните системи

Заключенията от днешната среща ще бъдат представени на срещата на световните лидери в COP27

„Безспорна е необходимостта от фундаментална трансформация на хранителните системи“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, който взе участие в министерска конференция в рамките на Шестата световна среща по въпросите на храните. Домакин на провелата се онлайн среща беше Расмус Прен, министър на храните, земеделието и рибарството на Дания.

Момчил Неков представи ключовите национални инициативи в областта на предотвратяването на загубата и разхищението на храни. Той изтъкна, че в момента са особено важни глобалните усилия за изграждане на по-устойчиви хранителни системи, особено в контекста на продължаващата криза, породена от войната в Украйна и последвалото нарушение на веригите за доставки, както и предвид пандемията от Covid-19.

Заместник-министърът посочи, че Министерството на земеделието полага системни усилия, за да ограничи последствията за агросектора във връзка с изменението на климата. Той допълни, че в съответствие с Цел 12.3 за устойчиво развитие на ООН за намаляване на разхищаването на храни в световен мащаб от Министерския съвет е приета Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни за периода 2021-2026 г.

Министерството на земеделието участва и в други инициативи на Европейския съюз, включително The EU Food Loss and Waste Prevention Hub.

Заместник-министър Неков увери, че българското Министерството на земеделието ще подпомага и насърчава всички инициативи, които са в интерес на трансформирането на глобалните хранителни системи за борба с изменението на климата.

В днешната среща участваха представители на земеделските министерства на Дания, Финландия, Литва, Бангладеш, Албания, Португалия, Швеция, Кипър, Колумбия, България, Ирландия, Саудитска Арабия, Чехия, Кения, Испания и Унгария.

Тази година Световната среща на върха по въпросите на храните в Копенхаген е на тема „Трансформиране на глобалните хранителни системи за борба с изменението на климата“. Заключенията от днешната среща ще бъдат представени на срещата на световните лидери в COP27 през ноември 2022 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.