1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Момчил Неков: Създадените от ССА иновативни продукти могат да допринесат за развитието на българската икономика

Заместник-министър Момчил Неков: Създадените от ССА иновативни продукти могат да допринесат за развитието на българската икономика

Пред аграрната наука стоят редица предизвикателства

„Иновативните продукти, създадени благодарение на учените от Селскостопанската академия (ССА), имат голям потенциал за комерсиализиране и могат да допринесат за развитието на българската икономика“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на кръгла маса „Успешно земеделие и чиста природа“, организирана от ръководството на ССА.

Заместник-министър Момчил Неков посочи, че предстои отваряне на прием по подмярка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, по която ССА е един от допустимите бенефициенти.

Той допълни, че пред аграрната наука стоят редица предизвикателства, сред които осигуряването на продоволствената сигурност, както и привличането на млади и талантливи учени.

„В постоянен диалог и сътрудничество между наука и политици можем да направим крачка напред за гарантиране на продоволствена сигурност, конкурентно земеделие и съхранение на природните ресурси“, заяви проф. дн инж. Мартин Банов, председател на ССА.

Проф. д-р Виолета Божанова посочи пред участниците в събитието, че в резултат на научната дейност ССА предлага решения, свързани с предизвикателствата пред земеделския бизнес и обществото. „Осигуряваме създаването на добавена стойност. Целта ни е да имаме конкурентоспособно и устойчиво земеделие, което постига „повече с по-малко“ в хармония с околната среда“, заяви проф. Божанова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.