1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Събев: България и Монголия ще разширят контактите си в областта на търговията и аграрните науки

Заместник-министър Събев: България и Монголия ще разширят контактите си в областта на търговията и аграрните науки

На монголския пазар добре признати и приети са българските козметични продукти и етерични масла

България и Монголия имат потенциал да насърчат сътрудничеството си в областта на търговията и аграрните науки. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев на среща с г-н Тумур-уя Джамбалцерен, държавен секретар на Министерството на храните, селското стопанство и леката промишленост на Монголия, който е на тридневно посещение у нас. „От взаимен интерес е да задълбочим партньорските си взаимоотношения, както за страните ни, така и за бизнеса“, допълни заместник-министър Събев.

Монголия

Георги Събев посочи още, че подписаният вече Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на аграрните науки и технологии между българската Селскостопанската академия и Монголската академия за аграрни науки е една добра основа за полезни контакти и обмяна на опит. По думите му, Селскостопанска академия със своите научни институти разполага с много добро ноу-хау, което може да допринесе за възстановяването и развитието на двустранните отношения.

Тумур-уя  Джамбалцерен изрази готовност за подобряване на отношенията и разширяване на стокообмена с България. Той каза още, че на монголския пазар добре признати и приети са българските козметични продукти и етерични масла.

Двете страни се договориха за активизиране на търговско-икономическите контакти в най-кратки срокове. Предстои да се проведе дигитален форум, в който да вземат участие, както заинтересованите институции, така и търговските палати, неправителствени организации и фирми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.