1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Тошев представи новия лозарски регистър

Заместник-министър Тошев представи новия лозарски регистър

Автоматичният обмен на данни от лозарския регистър със системите на Държавен фонд “Земеделие“ ще улесни заявяването за подпомагане

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев представи новия лозарски регистър, който е разработен с реализирането на Споразумение между Министерство на земеделието и храните и Евростат в МЗХ. „Изградена е нова информационна система за обслужване на дейностите по поддържане на лозарски регистър с обхват на данните съгласно европейското законодателство.  Целта е да се подпомогне работата както на земеделската статистика, така и на Изпълнителната агенция по лозата и виното, и на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция при прилагането и администрирането на интервенциите в лозаро-винарския сектор от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.“, съобщи заместник-министърът. Той разясни, че  новият електронен регистър ще съдържа актуална информация относно производствения потенциал на лозаро-винарския сектор в България и ще подмени съществуващия до момента регистър. „Досегашната информационна система, която е технологично остаряла и е несъвместима със софтуера на съвременните операционни системи, също ще бъде подменена. В новата информационна система чрез изграждането на отделен статистически модул за ползване от отдел „Агростатистика“ в МЗХ ще бъде осигурен достъп до наличните данни за изготвяне на обобщаващи справки в изпълнение на националните нужди и тези на европейското законодателство в областта на земеделската статистика“, уточни заместник-министър Тошев. Той отбеляза още, че качеството и достоверността на данните в регистъра зависят и от земеделските производители, които сами ще заявяват площите, върху които отглеждат лозя, както и добивите на винено грозде.

Автоматичният обмен на данни от лозарския регистър със системите на Държавен фонд “Земеделие“ ще улесни заявяването за подпомагане. Новата информационна система, софтуерно и хардуерно оборудване и техника ще облекчат работата на служителите от Изпълнителната агенция по лозата и виното и лозарският регистър ще бъде надежден източник на информация за всички, които имат отношение към лозаро-винарския сектор.

Отпуснатите безвъзмездно средства от Евростат ще спомогнат за намаляване на финансовата тежест върху бюджета на МЗХ и намаляване на административното натоварване върху анкетираните лица при събиране на данни за лозаро-винарския сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.