1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна Европейската седмица за намаляване на отпадъците – ЕСНО 2015

Започна Европейската седмица за намаляване на отпадъците – ЕСНО 2015

7-то издание на ЕСНО се радва на широка политическа подкрепа

От 21 до 29 ноември се провежда седмото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците – ЕСНО 2015, която протича под мотото  „Дематериализация – да правим повече с по-малко“.
 
Тази година фокусът е върху трите горещи теми:  намаляването на отпадъците, повторната  употреба на продукти и рециклирането на материали.  МОСВ се включва в кампанията с инициативи в цялата страна, организирани от регионалните инспекции по околна среда и води. Във Велико Търново,  Хасково и Шумен организират творчески работилници за деца и открити уроци за ученици. В Бургас, Монтана, Смолян и Стара Загора ще се проведат конкурси за детски рисунки и изложби, в Бургас и Монтана ще изработват коледна украса от отпадъчни материали. Информационна кампания  за ЕСНО във всички училища и читалища на територията на община Поморие ще реализира РИОСВ Бургас, със семинар за "Превръщане на отпадъците в полезни материали" ще отбележат кампабнията в Смолян. РИОСВ Благоевград и Варна организират посещения в заводите за отпадъците към общините.  В Монтана, Враца,  Пазарджик,  Перник,  Плевен и  Хасково ще се представи   домашното компостиране и рециклиране, като начин за намаляване на отпадъците. Ето и останалите инициативи:
 
·РИОСВ Шумен и РИОСВ Русе - прожектиране на документални филми - „Завод за механично-биологична обработка на отпадъците“ и „Колите“ и "Trashed";
 
·РИОСВ Монтана - фото изложба „Моят град без отпадъци”;
 
·РИОСВ Пловдив и РИОСВ София  - организиране на борси за размяна на вещи
 
·РИОСВ Хасково,  Пловдив и Пазарджик - инициативи за разделно събиране на негодни за употреба батерии;
 
·РИОСВ Русе и Пловдив - представяне на системи за разделно събиране на отпадъци;
 
·РИОСВ Стара Загора  - публично обсъждане на темите за разделно събиране на отпадъците, градското компостиране и добри практики в България;
 
·РИОСВ Русе  - организира на почистване на кейовата зона на р. Дунав;
 
ЕСНО се стреми да провокира промяна в поведението на гражданите, техните навици и отношението им към отпадъците и като насърчи намаляването и рециклирането им, ремонта и повторното използване на продуктите, особено в страните, където сортирането и рециклирането са все още слабо застъпени практики. 
 
7-то издание на ЕСНО се радва на широка политическа подкрепа. То се провежда под патронажа на Европейския парламент и на нейния председател Мартин Шулц.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.