1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна изпълнението на проекта по програма ФАР за подобряване на граничния ветеринарен контрол

Започна изпълнението на проекта по програма ФАР за подобряване на граничния ветеринарен контрол

Размерът на помощта от ЕС възлиза на 2 771 606 евро, а националното съфинансиране е на стойност 2 219 144 евро

 

Започна изпълнението на проект за "Подобряване на граничния ветеринарен контрол". По проекта, финансиран от програма ФАР се изграждат три от общо осемте гранични инспекции за ветеринарен контрол и карантина /ГИВКК/ на територията на пристанища Варна Запад, пристанище Бургас и ГКПП Калотина, които ще обслужват бъдещите външни граници на ЕС. Първият обект беше изграден към ГКПП Капитан Андреево през 2002 г., отновоо по проект на програма ФАР.

Проектът за "Подобряване на граничния ветеринарен контрол" беше договорен в средата на юли 2005г. Той се финансира по Финансов меморандум 2002 на Програма ФАР – сектор земеделие. Размерът на помощта от ЕС възлиза на 2 771 606 евро, а националното съфинансиране е на стойност 2 219 144 евро. Оборудването на ветеринарните инспекции е на стойност 718 386 евро, и също финансира по програма ФАР.

На определените терени за всяка ГИВКК ще бъдат построени сграда за контрол на продукти от животински произход, кантар за тежкотоварни автомобили, сграда за покрита дезинфекция, трафопост за нуждите на ГИВКК, пещ за изгаряне на конфискувани продукти и паркинг за леки и тежкотоварни автомобили. Само на ГИВКК Калотина се предвижда строителство и на сграда за контрол на живи животни.

Тръжната процедура за избор на фирми изпълнители за извършване на строителните дейности, строителния надзор и оборудване по проекта на програма ФАР за трите пункта при Брегово, Гюешево и Златарево също е стартирала. Договорите ще се сключат до края на ноември 2005 г.

Последната гранична инспекция за ветеринарен контрол ще се изгради на територията на летище София и ще бъде изцяло финансирана със средства от националния бюджет.  Целта на изграждането на гранични инспекции за ветеринарен контрол е постигане на пълно съответствие с европейските норми в областта на търговията с живи животни и животински продукти и провеждане на наблюдение и контрол на трафика на тези продукти през бъдещата външна граница на Европейския съюз.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.