Започна изплащането на премиите на тютюнопроизводителите

Средствата се отпускат на няколко транша в рамките на следващите дни

От днес започна изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за реколта 2009 г. Движението на финансовия пакет се осъществява между Министерство на финансите, МЗХ и Фонд „Тютюн”. Средствата се отпускат на няколко транша в рамките на следващите дни. При превеждането на парите е допустимо известно забавяне съобразено с капацитета на съответната банкова система. Фонд „Тютюн” е сключил договор с три банки, които да извършват разплащанията с физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители. Това са „Банка ДСК”, „Корпоративна търговска банка” и „Търговска банка Д”. Съгласно договорите с банките, същите откриват безплатно за тютюнопроизводителите сметки, по които могат да си изтеглят премиите в двумесечен срок от превеждането на сумите по сметките им. За юридически лица и ЕТ, сумите се изплащат по посочените от тях сметки.
При не получаване на паричните средства от страна на тютюнопроизводителите в двумесечния срок, средствата се връщат във фонда и до края на годината се дава нов двумесечен срок за тяхното изплащане по посочената по горе схема.

Съгласно решението на УС на фонд „Тютюн” дребнолистните сортове -  „Басми” и „Каба Кулак” ще получат съответно по 3,29 лв. за килограм и 2,13 лв. за килограм. Едролистните сортове - „Виржиния” и „Бърлей” ще бъдат субсидирани с по 1,30лв. килограм.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.