1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна кампанията за изплащане на директните субсидии

Започна кампанията за изплащане на директните субсидии

Общата сума за директните плащания за 2009 г. – европейски средства и национални доплащания е в размер на 771 млн.лв

От 14 декември започва изплащането на обещаните 61 млн. лв. за животновъдите като национални доплащания за 2009 г. В системата са заредени 30 000 заявления, по които банковите преводи се нареждат от днес. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на официалното обявяване на началото на кампания 2009 за изплащане на директните субсидии на земеделските производители. На глава животно за първи път от тази година ще се изплащат следните суми: 132.60 лв. субсидия за отглеждане на говеда и 29.73 лв. за отглеждане на овце и кози за мляко. Това са първите преки субсидии, които фермерите ще получат за отглеждане на животните, след като само за два месеца беше разработена и утвърдена легитимна процедура за изплащане на помощите на глава животно, каза министър Найденов.

14 декември е началната дата от която  започват да се нареждат банковите преводи и по сметките на земеделските производители, за които през декември са осигурени 503 млн. лв. С тях на всички производители ще бъде изплатен пълният размер на европейската субсидия на декар плюс част от националното доплащане за обработка на земята. Останалата част от субсидиите ще бъде изплатена през януари и февруари 2010 г., посочи министър Найденов. Той обясни, че по схемата за единно плащане на площ ще се изплащат по 23,78 лв. на декар, от които 16,23 лв. е европейската субсидия, а 7,55 лв. е националното доплащане от бюджета.

През 2010 г. животновъдите ще получат общо 135.7 млн. лв. при искани от тях 90 млн. лв. Ръстът в сравнение с предходната година е с над 60 на сто, информира д-р Найденов. От тях 70 млн. лв. национални доплащания за глава добитък, 22 млн. лв. от директните плащания на ЕС, 3.7 млн. лв. допълнителни средства от ЕС за подпомагане на млечния сектор, 20 млн. лв. помощи de minimis (плащане на ферма) и 20 млн. лв. държавни помощи под вид на инвестиции за модернизация на фермите. През 2009 г. бюджета за животновъдите е в размер на 84 млн. лв., от които 61 млн. лв. плащания за глава добитък, 15 млн. лв. разпределени за качествено мляко и 8 млн. лв. за генофонд.

До края на годината ще бъдат изчистени всички застъпвания на площ, така че в началото на 2010 г. фонд „Земеделие” да може да изплати субсидии на декар и на ощетените земеделски производители. Като процент от заявената територия застъпванията тази година са изключително малко – под 1%. От 95 000 такива бяха констатирани застъпвания в 10 500 заявления като към момента само по 1500 застъпвания правните казуси се изчистват.

Общата сума за директните плащания за 2009 г. – европейски средства и национални доплащания е в размер на 771 млн. лв. От тях 221 млн. лв. са националните доплащания, а останалите са европейската субсидия. През декември ще бъдат изплатени 416 млн. лв. европейското финансиране и 87 млн. лв. национално доплащане, каза министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.