1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна масова просвета за птичия грип

Започна масова просвета за птичия грип

Лекарите и ловно-рибарските дружества покрай границата с Румъния са задължени да информират за всеки съмнителен сигнал.

 

За да намали рискът от заразяване с птичи грип, хората трябва да ядат само добре сварени яйца и месо и да си мият ръцете, съветва Министерството на здравеопазването. Указанията са поместени на сайта на ведомството www.mh.government.bg.

Засега в България няма сигнали за появата на опасната зараза както сред птиците, така и сред хората. Все още няма и официално потвърждение, че грипът в Румъния и Турция е от смъртоносния за хората вид. Данните от европейските лаборатории се очакваха късно във вторник вечерта или сряда. Въпреки това специалистите у нас продължават да следят обстановката с повишено внимание. На стопаните в граничните райони се раздават брошури с указания от Националната ветеринарномедицинска служба какво да правят. Лекарите и ловно-рибарските дружества покрай границата с Румъния са задължени да информират за всеки съмнителен сигнал. Досега са намерени три умрели птици в Плевенско, специалистите обаче смятат, че причините са съвсем други. Труповете са откарани в София за анализ на кръвта. В езерата около Варна са започнали проверки за умрели птици. Специалистите там обаче очакват истинските проблеми след месец, когато ще долетят дивите гъски, патиците и зеленоглавките. Според еврокомисаря Маркос Киприану засега всички предприети от България мерки са напълно адекватни.

Птичият грип се предава на човек чрез слюнката, носния секрет и изпражненията на птиците. Счита се, че има риск от разболяване и при консумацията на сурово месо или яйца. Българските продукти са чисти, а вносът е сравнително малък, затова не трябва да се създава паника, коментира председателят на съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Експертите обаче съветват хората да не употребяват майонеза или други птичи продукти, които не са преработени.

Най-често обаче опасният вирус се предава чрез мръсните ръце, затова хората трябва често да ги мият с топла вода и сапун, съветват лекарите. Веднага трябва да се изчистят и съдовете, в които са стояли сурови птичи продукти. Вирусът може да попадне в организма на хората и при вдишване, затова, който иска, може да носи марлени маски или кърпи, които после да изгаря.

Опасната болест прилича на обикновен грип, но протича много по-тежко и често води до смърт. Затова при появата на температура, неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема или конюнктивит, човек трябва веднага да потърси лекар. Досега в света е имало 116 случая на заразени хора, 62 от тях са загинали. Все още няма ваксина за предпазване от болестта, според медиците обаче вирусът мутира толкова бързо, че създаването на подобен препарат няма да бъде полезно. При лечението на грипа засега се използват двата антивирусни препарата тамифлу и ремантадин./Дневник Online

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.