1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна първият Балкански пчеларски конгрес

Започна първият Балкански пчеларски конгрес

 

Организатор на българското участие във форума е Български пчеларски съюз 1899.  В Истанбул се събраха пчелари от всички страни от Балканите, за да участват в първия Балкански конгрес на пчеларите с изложение "АпиБалкан 2007". Хотел "Радисън" в Истанбул е домакин на престижния форум. Решението Турция да бъде домакин на първата по рода си проява е взето на заседание на ръководството на най-голямата пчеларска организация Апимондия. Допълнително в Института на Апимондия в Румъния е бил разискван въпросът за провеждането на Балкански конгрес по пчеларство. Членовете на Балканската федерация са били запознати с всички детайли относно възможността за участие във високия форум. Организаторите от Апимондия пък са избрали Истанбул, защото е световен град, а и явно с турските си колеги има още какво да си кажат за общия път на пчеларите – особено от Балканите. Очакванията са пчеларските организации от всички Балкански страни да намерят общия път на произведения мед в тези страни към европейските пазари.
Желание за това от страна на българските пчелари не липсва. Доказателството е в многобройната българска група, която
 замина за Истанбул. Групово ще е и участието в конгреса на пчелари от Сърбия, Македония, Румъния и Гърция. Заявки за участие в пчеларския конгрес в Истанбул са подали и организации от Русия, Украйна, Молдова, Чехия, Словакия. А домакините са информирали, че във форума ще участват и подобни на нашите браншови пчеларски организации от арабските страни - Йордания, Сирия, Йемен, Саудитска Арабия и други.
Нивото на конгреса в Истанбул е такова, че пчеларите ще имат възможност да поставят директно своите въпроси, свързани с продажбите на произведения от тях мед и естествено, да намерят свои потенциални партньори по света. Освен това обмяната на опит между производители от толкова страни ще бъде много полезна за българските пчелари.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.